Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Lukoil se retrage din Odessa

Lukoil se retrage din Odessa

Grupul petrolier rus LUKoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a oprit vineri productia la rafinaria sa din Odessa (Ucraina) din cauza deficientelor in aprovizionarea cu titei brut, a declarat un purtator de cuvânt al companiei, informeaza Reuters cittat de Financiarul.„Productia de produse petroliere a fost oprita”, a declarat Dmitry Dolgov, adaugând ca grupul LUKoil pregateste un comunicat in care sa-si clarifice pozitia. Surse din piata au declarat pentru Reuters ca livrarile de titei brut catre rafinaria LUKoil de la Odessa au fost oprite pe data de 1 octombrie, in conditiile in care operatorul retelei de oleoducte din Ucraina, compania de stat Ukrtransnafta, a refuzat sa mai livreze titei pentru aceasta rafinarie prin intermediul conductei Kremenchug-Odessa.

Sursele au precizat ca in luna octombrie operatorul Ukrtransnafta are de gând sa utilizeze conducta Kremenchug-Odessa in sens invers, pentru a transporta petrolul ajuns pe mare la Odessa pâna la rafinaria Kremenchug, cea mai mare rafinarie din Ucraina. Tot sursele consultate de Reuters au informat ca primul transport de petrol, venit cel mai probabil din Azerbaidjan, ar ajunge la Odessa pe data de 2-3 octombrie.

Un al doilea transport ar putea ajunge pe data de 6 octombrie. Compania Ukrtransnafta a confirmat vineri ca a propus LUKoil o modificare a rutelor de aprovizionare motivând aceasta modificare prin „interese nationale” si necesitatea de a aproviziona in principal rafinaria de la Kremenchug, detinuta de compania petroliera ucraineana Ukrtatnafta.

LUKoil sustine insa ca rutele alternative de aprovizionare cu titei vor complica procedurile de rafinare. În anul 2007 Rusia a oprit livrarile de petrol catre rafinaria Kremenchug dupa o disputa legata de managementul rafinariei. Grupul LUKoil controleaza aproximativ 1,3 procente din rezervele mondiale de petrol si 2,3 la suta din productia mondiala de titei brut, principalele sale zacaminte fiind amplasate in Vestul Siberiei.

Compania asigura 18 procente din productia de petrol a Rusiei si tot atât din capacitatea de rafinare a Rusiei. Pe piata regionala, LUKoil are capacitati de rafinare la Ploiesti, Burgas (Bulgaria), Odessa (Ucraina) si lanturi de benzinarii in România, Bulgaria, Moldova, Ucraina si Turcia. În România, LUKoil detine o rafinarie, 300 de benzinarii si opt depozite de carburanti, cota sa fiind de 25 la suta din piata locala.

www.financiarul.ro